Flere bilder av Pepperrot
Pepperrot

Pepperrot - Armoracia rusticana

Navn Pepperrot
Samisk navn Bihpporruohtas
Latinsk navn Armoracia rusticana
Familie Korsblomstfamilien
Herdighetssone
Frøbehandling ID
Spiselig
Medisinsk
Kjente farer Store kvanta kan være gifitg
Bladfellende/Eviggrønn Bladfellende staude
Ytelsesevne 3
Jorddekkende egenskap 2
Jordsmonn
Skygge/sol preferanse
Skygge/ Sol toleranse
Fruktbarhet SF
Pepperrot (barrot) (Prisgr. A)
Utsolgt

Tegnforklaring til tabellen finner du ved å klikke på tegnet.

Klumpformende staude som blir 60-100 cm høy og ca 80 cm vid. Plantes med 45 cm avstand for å lage et godt jorddekke. Røttene er spiselige og benyttes som en sterk smakstilsetter. Røttene høstes på vinteren. Bryt av de øverste 15 cm så vil den vokse opp på nytt neste år. Ikke egnet til lagring. Unge blader er også spiselige når de dukker opp på våren. Bladkvaliteten varierer stort fra plante til plante, og bør ofte dampes litt. Kan i noen tilfelle spises rå hvis de er møre nok.

Urtekildens Planteleksikon om pepperrot

Formering av pepperrot

          : Lett
     : Noe vanskelig
  : Svært vanskelig

Deling: Tudeles på våren

Stiklinger: Rotstiklinger tidlig på våren.

Pepperrot sorter

Det er tidligere gjort innsamlinger av pepperrot som finnes i en samling på Landvik. Alle sortene har fått navn etter stedet de er kommet fra når evt. sortsnavnet ikke har vært kjent.

Brøttum: Trøndelag.
Domkirkeodden: Hamar.
Eikelands verk: Øst-Agder.
Gimlekollen: Vest-Agder.
Gimlevang: Vest-Agder.
Grimstad: Øst-Agder.
Jelsa: Rogaland.
Melby: Oppland.
Mørfjærlia: Øst-Agder.
Nesodden: Akershus.
Oksøy fyr: Vest-Agder.
Oslo: Matøya.
Ringve: Trondheim.
Sogn folkemuseum: Sogn og fjordane.
Stavanger: Rogaland.
Suldal: Rogaland.
Tjøme: Vestfold.
Trømsø: Troms.
Vea: Trøndelag.